Balik Kampung & Aidiladha

November 14, 2011
Assalamualaikumm u'olls..

Lepas post cuti di Kuantan, now nak bawak u'olls balik kampung..hehe..setahun tak tentu sekali lah balik kampung Ayah ni..Cuma tahun ni memang kebetulan giliran sy beraya dengan family..so maka wajiblah Aidilfitri dan Aidiladha disambut dengan family sy..kebetulan juga giliran Ayah sambut Aidiladha kat Besut, Terengganu..

Selepas bermalam semalam di Kuantan, kami bertolak ke Besut jam 8.00 pagi..perjalanan menuju ke Besut agak perlahan sebab banyak kereta..memang tak boleh laju dan tak boleh kerap memotong..Alhamdulillah tiba di Besut lebih kurang pukul 3.30 petang..kira lamalah ni sebab perjalanan tu sama macam kami bertolak dari Klang tahun lepas..ini dr Kuantan..

Tiba di Besut, Terengganu kami terus ke Kg. Amir. Menginap di Homestay Seri Amer sebab umah nenek full house dengan pakcik makcik yang turut balik sambut raya..tambahan pula, Toki tak sihat..Sampai homestay..terkejut monkey sbb kami dapat banglo sebiji..huhu..berbaloi untuk RM580 3 mlm..Bolehlah berangan dok banglo kan..hehe
Sebelah petang hajat hati nak pekena ais jagung tak kesampaian sebab hujan..tapi malam tu pegi makan  malam reramai ke Zul Ikan Bakar. Terletak tepi jalan sebelum naik jambatan seberang Laut ke Jeti Kuala Besut..Ramainye orang..Order amik masa agak lama..yang ada cuma ikan bakar (pelbagai jenis ikan) dan sotong celup tepung & nasi putih..itu aje..tunggu punye lah lama tapi rasa not bad lah...
Selesai makan, balik homestay dan tidur tak  hengat sebab penat..Esoknya..Aidiladha..sembahyang sunat raya pukul 8.30 pagi..kami bertolak ke Kg. Nangka pukul 8.15 pagi..haha..byk sgt kerenahnye...Hari tu puas makan daging dan singgang tulang..Qoid buat first time tgk lembu dikorbankan..
Petang tu kami ke Melor dan Pulai Chondong lawat teman yang kebetulan balik bercuti raya..bila lagi kan nak tengok kampung orang..Seronok sebab dijamu masakan Kelantan especially yang encik hubby sedang gila-gilakan sekarang iaitu budu  masak..hadoii..puan Mama kene belajar masak budu sbb menantu mau makan..penangan budu tu..gambar tak sempat mau snap sebab kelaparan perjalanan mengambil masa 45 minit (Besut-Melor-Pulai Chondong)..By Maghrib tiba di homestay dan makan KFC reramai..

Pagi keesokkannya, aktiviti wajib kalau balik Besut was mandi laut!!

Alhamdulillah, langit cerah..laut tenang dan anak-anak termasuk bapak anak seronok tak hengat..Petang, hajat hati mau minum ais jagung sayangnya Pak Wie cuti lagi..so try minum ais jagung kedai lain..rasa..yang adooo... :(
Malam sebelum pulang, ada majlis akikah untuk anak perempuan Ayah Su..makan gulai kambing dan balik homestay berkemas-kemas nak bertolak balik Klang..Sebelum balik, singgah kedai keropok losong..borong habis..sayangnya..sy lupa mau amik gambar kerakusan mereka memborong..camne boleh lupa ye...hrm...takpe..lain kali boleh snap gambar keropok..hehe..until next post..xoxo


NolynQoid

No comments:

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Powered by Blogger.