Melaka Day 1

January 26, 2012
Assalamualaikum u'olls..

Sempena cuti panjang CNY tempoh hari..encik hubby ambil keputusan mengejut ajak saya ke Melaka..Bagai org mengantuk disorong bantal..sy on aje..hehe..kami bertolak ke Melaka pada malam Sabtu 21 Januari..Perjalanan lancar mayb sbb dah ramai org keluar pagi itu..Tiba di Melaka lebih kurang jam 11.00 mlm..Kami menginap di Kampung Kesang Jaya, teratak indah Pak Ali dan Mak Bedah (parents in law adik sy)..Thanx so much Pakcik n Makcik yang sediakan bilik yang amat selesa dan makanan yang lazat..hehe..

Sabtu di Melaka, kami plan ke Banda Hilir..Nak naik Menara Taming Sari dan River Cruise..Kepadatan penduduk amat tinggi termasuk orang-orang dr Singapura..

Tour Guide

Si Qoid dok tgk Menara berpusing

Tiket dewasa RM10, kanak-kanak RM5..

Ini dua org suka sgt while sy dah mula pening dengan menara dok berpusing

Melaka from above
Ramai sgt org kat Dataran Pahlawan tu..penat berjalan sambil dukung Qoid yang penat agaknya..Nak naik beca x dpt..Boleh ke pengayuh beca cakap "Lecehlah kak nak patah balik ke stesen ni..Lagipun tempat yang akak nak pegi tu belakang ni aje..Jalan kaki sampai" Apa punya kekwatnya mat beca ni..I taulah mata I tak biru..poket I tak tebal..tp dia mmg menghampakan sy..Melayu mudah lupa..Kesimpulannya..erm..

Berjalan terus ke River Cruise..Lencun kami hari tu sbb kempunan nak naik beca..


The whole Rombongan Cik Kiah

Muzium Samudera
Naik River Cruise pada siang hari telah mendedahkan rupa bandar dan sungai Melaka itu sendiri..Sungai agak berbau busuk..Banyak sampah sarap..Banyak biawak bersidai..Maknanya projek pengindahan itu sebenarnya tidak berjaya..Tahan je lah bau-bauan itu selama lebih kurang setengah jam..Sumpah..inilah kali pertama dan terakhir kami naik cruise tu..

Lapar tengah hari itu terus berjalan kaki (again) ke Mahkota Parade..Makan KFC yang padat juga dengan manusia..Menguji kesabaran betul percutian Melaka ni..hehe..Selesai makan, balik rumah dan terbongkang tido anak beranak..Sebelah petang layan aktiviti bebas dan malam dinner di Serendah, rumah cousin adik..Alhamdulillah..murah rezeki kami..hehe..

Laman rumah dan perlawanan Badminton..
Insya allah..lepas ni share Melaka Day 2 pulak..yang lebih penuh dugaan dan pancaroba..haha..kesabaran di tahap maksima..hihi..xoxo

NolynQoid

No comments:

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Powered by Blogger.