Di Sebalik Semangkuk Pengat Durian..

Assalamualaikum u'olls..

2 3 minggu ni lalu lalang kat Klang ni..nampaklah gerai2 tepi jalan dah mula jual durian balik..Kat Berkeley pun dah jual..kat depan Amana pun ada juga..Kg Jawa apatah lagi..Nyum2 sedapnya tapi nak berenti beli tu malas..bukan apa..dok aparment kan..Satu umah bau durian sampai 2 minggu dan sampai kami semua pening..ehehe..ada cakap ngan encik hubby..sedapnya lah kan kalau dapat buat pengat durian..

Rezeki agaknya, 2 hari lepas, FIL adik bagi durian..Sy mintalah 3 4 ulas ngan Puan Mama untuk buat pengat..bersemangat beli santan dan amik daun pandan..Gula melaka Mama bagi. Balik rumah ngan happy sebab dapat masak pengat durian.
Balik keje tu siap mandi..letaklah periuk berisi santan atas dapur..tapi sayangnya..gas abis pulak..aduhai..menguji kesabaran..Encik hubby pulak pegi kelas..sapa nak tolong belikan gas ni..tetiba teringat nak call Penghantaran Gas Petronas..Ala..yang ada iklan dalam TV tu..
Call lah no ni nak minta hantarkan gas..Cakap ngan operator..Masa tu lebih kurang pukul 8 malam.Sebelum tu operator check coverage area..Alhamdulillah apartment kami ada dalam area tu..So..dengan senang hati sy orderlah 1 tong gas 14 kg.Tetiba operator bgtau..`Puan, dimaklumkan masa penghantaran kami adalah dari jam 8 pagi ke 7 malam. Puan call semula esoklah untuk penghantaran'. Ye..sila hampa..napelah tak inform awal2..buat membazir bil tepon je melayan operator yang suh tekan 1 untuk bahasa melayu tu..Kenapalah tak cut je toll free line ni pada jam 8 mlm..so..xde lah org call minta hantarkan gas..

Dengan gigih, sy bawalah Qoid turun tangga g kedai runcit depan tu..Dulu masa first time beli gas..kedai ni tolong hantarkan..So..pegilah order..Macam status FB sy tu..Dia cakap..angkat sendiri lah kak..Hape? Kalau sy boleh angkat, sy tak suruh dia hantar..Sy tarik tangan Qoid yang nak capai Mister Potato dan cakap tak payah..beli kat tempat lain..Mulai saat tu sy boikot kedai tu..Emo plak time2 tu..

Ekoran insiden menguji kesabaran ni..malam tu..tiada pengat durian..yang ada untuk makan malam ni aje:
 
Tunggulah sehari untuk beli gas kat kedai runcit depan rumah Mama je..Tunggu encik hubby balik malam semalam untuk tolong angkat gas naik tingkat 3..Dan tak menyempat terus tenggek periuk atas dapur..Malam tadi dinner ini aje..Ya Allah..nikmatnya!!
Ada simpan lebih dalam peti ais..Balik keje nanti repeat..huhu..Mencabar sungguh nak dapat semangkuk pengat durian..hehe..Encik hubby cakap nak beli dapur letrik...bilakah? lalalalala....xoxo

NolynQoid

No comments:

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Powered by Blogger.