Home Ads

Tentang Gaza..

Assalamualaikum u'olls..
Sy terpanggil utk tulis post ini tanpa gambar kesengsaraan saudara kita di Gaza..sejauh mana kita prihatin..atau sejauh mana kita sedar dan beringat..
Alhamdulillah..ramai yang prihatin susulan pelbagai post dan share di FB..byk..sejak hari pertama serangan..byk juga doa dititip..Syukur..semoga doa yang sedikit dan jauh ini membantu saudara kita di sana..
Isu boikot sebenarnya isu lama..isu yang pernah bangkit satu masa dulu..bkn soal isu boikot bermusim atau kerana prihatinnya kita dengan kedaan semasa..byk pros n cons..tepuk dada tanya iman..yang mahu boikot produk Israel..silakan..semoga anda mendapat rahmat dr jihad kecil ini..jika anda bukan golongan yang mahu boikot..silakan juga..tp mcm yg sy mentioned..tepuk dada tanya iman..anda pasti bersedia menjawab apa bantuan yang anda salurkan untuk membantu saudara kita..mungkin doa anda ada utk mereka..Allah sahaja yang tahu isi hati anda..
Cuma..perang kecil sdg berlaku sesama kita saudara ini tanpa kita sedar..sepatutnya dlm keadaan ini kita tunjukkan betapa bersatunya kita..bukan berbalah..perli memerli atau bertikam lidah wlu hanya di laman FB dan blog..tolonglah..bersikap matang..ye..silakan ambil burger free di McD atau tapau Frapuccino di Starbuck..tiada siapa melarang..cuma..seblm itu..fikir sejenak tindakan dan keinginan anda..kita tiada kuasa atau kudrat mahu membantu saudara kita di sana..yang kehilangan suami..anak2..adik abang..atau ayah dan ibu..cuma sedikit jihad kecil dan bantuan sebesar kuman ini..terpulang bagaimana anda melihatnya atau bagaimana anda menilainya..
Ini jalan jihad kecil yang sy pilih..jika tidak setuju..simpanlah ketidaksetujuan anda itu..mungkin anda ada alasan tersendiri..sy tidak marah..sy tidak akan kata apa-apa..cuma hentikanlah perbalahan kalian..berdoalah untuk mereka di sana.
Ya Allah!Kau peliharalah saudara kami di Gaza..Lindungilah mereka..Hantarlah tentera-tenteraMu..Hapuskan mereka yang zalim..Sesungguhnya Engkaulah Maha Pelindung dan Maha Mengetahui..
Ya Allah!Semoga Kau tidak mempersoalkan akan apa yang telah aku buat untuk membantu saudara-saudaraku..Ampunkan segala dosaku..dosa muslimin dan muslimat seluruhnya..Amin.

Nolynqoid..

2 comments:

  1. ye.. nisah setuju dengan entry awk kat atas ni. masing-masing punya pendapat dan cara bagaimana kite perlu membantu mereka di sana, perbalahan kita hanya kadang-kadang ingin menunjukkan kepandaian menyuarakan pendapat semata-mata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju juga..buat apa berbalah..gunakan diplomasi :)

      Delete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~