Segalanya Tentang Phuket..Makanan Halal..Shopping Heaven dan Indahnya Phuket..

April 30, 2013
 
Ok..it has been a year since my last visit to Phuket..based on apa yang masih segar di ingatan..nak share about trip Phuket sbb tgk statistik yang masuk blog ni cari entry Phuket.
Ni dr blog
Ni dr Nuffnang
  1. Waktu Phuket adalah lewat sejam dari Malaysia.
  2. Kadar tukaran wang adalah RM to Baht dimana RM1 = 10Baht. Tapi dr segi kadar bayaran mmg takde beza..Contoh: makan nasi paprik kat Malaysia lebih kurang RM4.50 kat Phuket 450Baht. Takde beza dan tak murah juga. Maknanya sama macam makan kat Malaysia.
  3. Masuk Imigresen Thailand..sgt cerewet dan tegas. Tiada bayaran dikenakan.
  4. Nak balik ke Malaysia dari airport Phuket TIADA cas. TIADA tax yang perlu dibayar. (ada yang pm tanya)
  5. Makanan halal (femes question) BANYAK! sebab Phuket didiami penduduk Islam terutama dr Pattani (dorang boleh ckp Melayu loghat Kelate) dan banyak penempatan Islam. Pastikan anda beri salam dan kebanyakan kaum wanita Islam memang pakai tudung.
  6. Kawasan penempatan Islam biasanya ada Masjid. Masjid di Phuket tetap dipanggil MASJID.
  7. Tempat shopping murah adalah Bangla Road. Ni kat Patong.
  8. Tempat menarik banyak..tapi jangan lepas peluang ke Phi Phi Island. Island hooping adalah wajib jika ke Phuket.. Safari night boleh cuba.
  9. Makan seafood pun ok tapi sekitar Patong biasanya tak halal. sy cerewet. klu serve arak sy anggap sebagai tidak halal sbb sy was-was dengan penggunaan alatan memasak mereka.
  10. Khidmat agen di sana ramai. Pilih yang terbaik dan termurah.
  11. Khidmat urut juga banyak..Urut tapak kaki..Urut satu badan.. Pilihlah. Harga berpatutan.
  12. Cuaca Phuket panas dan kalau hujan pun tak berapa sejuk. bahang mmg sgt kuat sbb kita dikelilingi lautan.
More info terjah :
 
NolynQoid 

2 comments:

  1. kira ok la kan kt phuket. kalau kt bangkok, makanan muslim sgt mahal!

    ReplyDelete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Powered by Blogger.