Mungkin Alam Mula Bosan.......

June 24, 2013
 
Credit to mohamadazhan.com

Perjalanan ini terasa sangat menyedihkan
Sayang, engkau tak duduk di sampingku kawan
Banyak cerita yang mestinya kau saksikan
Di tanah kering berbatuan

Tubuh ku terguncang di hempas batu jalanan
Hati tergetar menampak kering rerumputan
Perjalan ini pun seperti jadi saksi
Gembala kecil menangis sedih

Kawan coba dengar apa jawabnya
Ketika ia ku tanya "Mengapa?"
Bapak ibunya telah lama mati
Ditelan bencana tanah ini

Sesampainya di laut ku khabarkan semuanya
Kepada karang, kepada ombak, kepada matahari
Tetapi semua diam, tetapi semua bisu
Tinggal aku sendiri terpaku menatap langit

Barangkali di sana ada jawabnya
Mengapa di tanahku terjadi bencana

Mungkin Tuhan mulai bosan melihat tingkah kita
Yang selalu salah dan bangga dengan dosa-dosa
Atau alam mulai enggan bersahabat dengan kita
Coba kita bertanya pada rumput yang bergoyang

Ebiet G. Ade Berita Kepada Kawan

 Mungkin...

Jerebu makin teruk..hujan dah lama tak turun..semoga kita mendapat rahmat dan hidayahNya daripada peristiwa ini...
credit to sunnahnabi.blogspot.com
Wallahuaklam..semoga segalanya pulih seperti sediakala..amin..
Jaga diri..Byk minum air..Kurangkan aktiviti luar jika boleh..xoxo

NolynQoid

6 comments:

  1. semoga keadaan segera pulih seperti sediakala
    Good luck for esok dan hari seterusnya.

    ReplyDelete
  2. mudah2an Allah makbulkan doa kita ye lyn. saya pun risau sbb this week ada show kt putrajaya. risau sbb tgh preggy n dlm standby mode. mmg nk kena pastikan pakai mask klau ada aktiviti luar. jerebu yg terjadi pd hari ini akibat dari tangan manusia sendiri. saya rasa nak menangis je bila tgk negara kita dilanda bencana ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue..
      Sedihkan..tapi mungkin juga peringatan utk kita..Sue jaga diri dan kandungan..Minum byk air dan avoid udara secara langsung k...Take care

      Delete
  3. Alhamdulillah.....semalam dah hujan....baru tahu bertapa nikmatnya hujan untuk kita....sentiasa bersyukur atas nikmat Allah....

    ReplyDelete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Powered by Blogger.