Perancangan Keluarga

September 23, 2013
Assalamulaikum...

Ada juga yang bertanya kenapa lama sgt br tambah seorang lagi..Sebab yang pertama sewaktu melahirkan Qoid dulu sy ceaser sbb Qoid hampir lemas..masa lahirkan dia dah lebih hari pun..so..tempoh `bertahan' ceaser lebih kurang 3 tahun..jadi..memandangkan encik hubby memahami..maka merancang lah kami..Sy merancang pakai pil..Mercilon..sewaktu menyusu makan Noriday..Semua urusan ni sy buat di Klinik LPPKN kat Jalan Nenas, Klang. Senang sbb set tarikh semua dorg yang buat.pakej juga dengan Pap Smear dan setakat tempoh 3 tahun ni sy buat 2 kali Pap Smear dan keputusan baik..
Google
Merancang pakai pil mmg kena disiplin..pernah terlupa beberapa hari tapi terus shot g klinik amik paket baru..Makan mercilon ni pusingan 21 hari dan lepas abis ubat akan period. Cycle ni tak pernah miss sepanjang tempoh 3 1/2 tahun ni. Sy adalah tidak berani nak suntik bagai..IUD ke..apa ke sbb kes biras pakai IUD pun sangkut juga..hehe..mmg disiplin abis makan pil ni.cara nak ingat pil ni senang..letak kat dapur tempat amik air.so..malam sebelum tidur..biasa minum air dulu..automatically akan nampak pil ni dan makan..Kalau travel..sy masuk dlm wallet. sbb setiap kali buka wallet nmpk dan akan makan bila tiba malam..

Perancangan utk ada new baby mmg dibuat pada tahun ini..sebenarnya nak tunggu Qoid sekolah tp Alhamdulillah rezeki tu awal juga..sy berhenti makan ubat secara rasminya hujung April..Dan sy tunggu 2 kali kitaran haid secara normal dan selepas lewat 4 hari period yang sepatutnya sy buat UPT..So tarikh UPT yang sy buat 3 Julai..beberapa hari sebelum birthday sy..(ye..cerita birthday tak update lagi)..tp untuk pengesahan sy nak tunggu lagi 2 minggu. So..celebrate birthday dulu dan lepas balik tu pegi UMRA buat scan n ada kantung..Alhamdulillah..EDD dijangka 8 Mac 2014. Oklah..by da time Qoid dah masuk sekolah..hehe..

Lagi satu makan pil ni mengelak dari kanser rahim.Setakat makan pil kulit sy tidak ada masalah..berat maintain..tubuh sihat dan cycle period adalah teratur. Adik sy pun amik pil yang sama dan keadaan juga sama..Berat takdelah naik mendadak mcm belon kena pam..So..dptkan khidmat nasihat utk perancangan jenis ini.Peratus mengandung sewaktu ambil pil memang 0% rasanya..sbb sy pernah miss tapi still ok..

Byk lagi nak berkongsi..Masa mengandungkan Qoid dulu kurang terdedah dengan banyak info mcm sekarang..tapi Qoid berperangai baik..dia faham akan dpt adik wlupun kdg2 dia buat-buat tak dengar soalan ibu dan ayah..hehe..manja terlebih-lebih sgt dan kalau ibu ayah borak dia akan try to interrupt wlu apa cara sekalipun..ye! perlu lebih perhatianlah tu..Insya Allah..Takde bezanya layanan tu bila adik `Q' lahir nanti..xoxo

NolynQoid

18 comments:

  1. salam..
    sy terlupa mengambil pil pada hari ke14. pada hari ke15, sy teruskan pengambilan seperti biasa. pada hari ke16 barulah saya sedar sy terlupa mkn pada hari ke 14 dan saya mengambil 2 biji pada hari ke16. adakah betul cara saya? adakah pil ini masih berkesan ke atas sy?
    sekarang, sy baru ambil untuk hari ke17 untuk paket y pertama.
    adakah saya perlu berhenti saja dan menunggu period saya y seterusnya untuk memulakan semula pengambilan pil?
    atau makan seperti biasa sehingga hari ke 21?

    ReplyDelete
  2. mengikut pemahaman sy.jika tertinggal utk tempoh 1-2 hr teruskan sy dgn pil hr yang sedia ada.maknanya jika dah tertinggal hati ke14 teruskan saje satu biji utk hr ke15.jika tetinggal hr ke16.pastikan hr ke17 makan pil ke 17.jgn berenti makan sehingga pil ke 21.period hanya akan dtg selepas beberapa hr pil terakhir.tp jgn kerap terlupa.tahap sesuatu pil bertahan dlm bdn adalah 24jam.harap membantu.jgn lupa.itu je yg paling penting.sbb cycle period blh terjejas.

    ReplyDelete
  3. salam betul ke pil Mercilon untk stop period..prg klinik n fharmacy pil mercilon yg mereka bagi
    cara mkn pil ni mcm mana .klink ckp lain fharmacy ckp lain 4 tmpt lain2 ckp ..so waktu n mkn mcm mana caranya..sblum period atau hari petama period...boleh tolong mcm mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumslm.
      sy makan Mercilon tanpa period. selepas hari ke40 bersalin sy makan Noriday sbb menyusu kan bayi...makan Noriday takde rehat. terus makan..
      berhenti menyusukan dan dtg period sy terus sambung Mercilon..
      bila bertukar kepada Mercilon (21 biji) biasanya selepas pil habis dan sy akan period pada hari ke 25-26..mercilon ni masuk hari ke29 kena start makan balik wlupun period tak abis lagi.
      waktu makan sebenarnya adalah pada hari pertama period jika puan tidak mengambil sebarang pil sebelum itu.
      Utk kes sy..sy bersambung dengan pil Noriday jdi perkara ini tidak terpakai utk sy.

      Delete
  4. Salam sis..mcm mane kalo sy terlewat makan pil dlm 5 jam cm tu..ade risiko utk pregnant x sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempoh sebiji pil dikira 24jam perlindungan dr ms makan.dan biasanya sperma bertahan 2hari dlm rahim.kemungkinan adalah tidak ada.

      Delete
  5. agak lama gk la saya amik mercilon nie..rasa2 lbih 12thn..dr harganya rm 21..sapai skarang rm 32..saya ok amik pil nie..xsakit kepala..xgemuk..kulit saya cantik n lembab...klu saya trlupa mkn dua hari..doc saran kn saya mkn 2 pil sekali gus..saya amik hari ke5..kdg2 hari ke 7..( tp start mkn 2pil sekali gus...)

    ReplyDelete
  6. Lps abes mkn pil meecilon nie (hari ke 21), kene stop 5hari atau 7hari bru start blk??

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas 7 hari baru start makan balik.
      kena ingat hari apa awak start makan.
      contohnya sy makan selasa..lepas pil habis hari ke21 (isnin), so sy makan balik selasa depan.

      Delete
  7. Salam sis..anak saya umur 22bulan baru saya datang period..saya makan pil noriday sampai sekarang..jd adakah saya kena tukar pil lain atau teruskan dgn pil noriday..anak saya masih lg menyusu badan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy cadangkan puan jumpa dengan pakar.
      Noriday ni kadar hormon paling rendah..
      Puan pula dah dtg period.
      Mungkin perlu tukar ke kadar yang tinggi sedikit tapi masih selamat untuk baby..
      Puan blh ke LPPKN untuk nasihat lanjut.

      Delete
  8. Salamualaikm sis nak tanya, pil nordette ni memang mengganggu kitaran haid kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumslm.
      biasanya pil tidak mengganggu haid.
      Haid akan ada selepas kita habiskan pil.
      Tapi mungkin kadar hormon dlm pil tak sesuai dengan Puan.
      mohon rujuk doctor untuk penjelasan atau menukar pil.

      Delete
  9. Assalam sy nak p umrah 29 mar ni kalo saya amalkan pil perancang ni boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak pasti puan. sila rujuk doktor.
      ada pil penahan haid kalau tak silap.
      sila rujuk pakar

      Delete
  10. pil ni msti kena mkn 1st day period ke? x bole ke mkn tnpa perlu tnggu period, bgaimna klu ada bersama suami smntara tunggu period?

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum Pn, sy amik pil perancang yg combination tp bkn marcileon ni...kalau sy terlupa mkn the last 4 biji pils tu n sy ada pernah bersama sui semasa 4 hr tu, apa chances utk pregnant n apa sy kena buat?
    Tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumslm.
      Maaf lambat reply puan.
      Kalau ikut, tempoh nak habiskan ubat biasanya badan kita bersedia untuk period.
      Tapi chances mungkin 20% tetapi kebiasaannya waktu ini tiada telur yang boleh disenyawakan

      Delete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Powered by Blogger.