Qoid Rafif ~ Free Diapers

Assalamualaikum..

Nak share..Qoid Rafif dah officially free diapers..actually dah dekat 3 bulan (secara total)..baru ni Ibu dapat update..TQ to Onny yang bantu latih juga..so..mmg Qoid tak pakai pampers langsung dah..Tidur malam free diapers..yak-yak dalam toilet..dah setel sorang..hehe
Kalau tanya senang ke nak latih..senang je tp mulut kuat bebel lah kan..kuat psiko..hehe..tp mmg senang ajar Qoid..mula dia tak pakai pampers siang hari masa umur 3 tahun..masa ni mmg kadang-kadang kena mop lantai..tp Qoid mmg behave..dia xde lah kencing merata..dia mmg ckp..
Dah setel siang hari..kita try bawa keluar tanpa diapers..ok juga cuma bila time nak kencing tu..nak ngan Ibu je.dah tu abis baju semua nak buka..selipar nak buka..dok telanjang bulat dalam toilet padahal nak kencing je..hehe..tp masa umur ni malam tidur masih pakai pampers..

Dah masuk tadika umur 4 tahun..pegi sekolah mmg tak pakai pampers tp standby je pampers dlm beg utk yak-yak..Urusan ni mmg nak pakai pampers..taknak masuk toilet..jenuhlah juga beli pampers..nak brand Drypers je kot.lain takmo..

Pastu latih tidur malam tak pakai pampers..Ni ibu nangis tiap malam..Basah je lah tilam tu..Bebel tgh malam adalah perkara biasa..dlm seminggu ada 2 kali tak kencing malam kira bertuah lah..pastu pakai kan pampers balik sbb tilam dah lunyai..hehe..
Tapi pastu Qoid sendiri yang cakap taknak pakai pampers tidur malam.so..sebelum tidur wajib masuk bilik air kencing dulu..ni pun kdg2 basah juga tilam..tp lama-lama ok.Qoid pandai kejut Ibu bangun malam bgtau nak kencing..Ni dah berjaya sejak 4 bulan lepas..

Yang paling akhir adalah tunggu dia berlatih yak-yak dalam toilet..Dan yang berjaya latih dia..Onny! Ntah apa Onny psiko hari tu..dia yak-yak dlm toilet..tp lama lah pula dok bertinggung dlm toilet tu..sambil tu main air..takpe..janji nak kat toilet..

Second time ngan Ibu masa Aidiladha kat rumah nenek..ngan Ibu yang bershawl, baju kurung bagai Qoid bgtau nak yak-yak..bw masuk toilet..pastu dah setel hajat dia kata ok..siap mandi pakai baju..tetiba Hubby ckp..Qoid yak-yak dlm seluar..habis cicir-cicir..hahaha..mau tak macam halilintar guruh berdentum membebel petang raya tu..Tp mungkin itu antara pengajaran utk Qoid dan untuk Ibu..Kena pastikan hajat betul-betul dah selesai..br blh keluar bilik air..

Alhamdulillah...free diapers secara total! Takde kencing atas tilam lagi..yak-yak cicir..masuk toilet ok..siap ckp..~"Ibu, may I go to toilet please?"Congrats Qoid..Proud of u! (Ye bangga wlupun hanya sbb free diapers) Next week lah update pasal konsert Qoid..xoxo

Lynda Che Lah

2 comments:

  1. Wah akhirnya Qiod dah free diapers..Alhamdulillah..takde lah susah sangat kan nak train..Aida ni pun nak train Medina time pantang nanti..ntah berjaya ke tidak, tak tau..kikiki

    ReplyDelete
  2. yeayy.. alhamdulillah...
    dah makin besar.. mesti dia makin pndai..

    ReplyDelete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Powered by Blogger.