Home Ads

Qoid Rafif ~ 5 Tahun 5 Bulan

Assalamualaikum..
Nasib baiklah Ibu tgk kalendar hari ni..klu tak takde update Qoid..hihi..kdg2 sibuk terlupa tarikh..tp anak-anak dalam hati sentiasa..hari ni Qoid dah start cuti sekolah.. Boleh pula bangun awal pagi..Adoila..Kalau hari sekolah tu..klu tak berdukung masuk kereta g umah Onny, confirm drama yang lebih..

Time nak mandi pagi pegi sekolah..mmg drama habis lah..Qoid tak boleh buka mata lah..mata Qoid ngantuk lah..Sekolah berapa hari lagi Ibu? Dah tu pandai mandi sendiri , sabun then buka air shower.. Yang tak tahan.. setiap kali mandi setiap kali tu shampoo.. Ingat Ibu cop duit beli Carrie Junior botol besar tu? Takkan sebulan nak abis sebotol kan..Bertuah.. Dah lah lambat..mmg Ayah tak tunggu lah kan.. Tapi setiap kali tgh mandi.. sound Ibu.. Ibu cepatlah.. Ayah tunggu Qoid tu..harapan! ahaha..bila bgtau Ayah dah pergi keje..mulalah sedih..kenapa tak tunggu Qoid..Dah tu Qoid lambat bangun..lambat mandi..camne? Ibu pun punch kad hujung-hujung nyawa selalu..huhu

Bulan Ramadhan ni dia ckp dia puasa..Kat sekolah mmg tak makan tak minum.. Pagi sebelum ke sekolah minum susu dan makan biskut. Then setengah hari kat sekolah tak makan.. Teacher tanya dia kata dia puasa.. Biarlah kan..Dia nak enjoy the moments..Tapi Pak Ngah amik tgh hari mcm budak kebuluran cari makanan..ahaha..So balik makan apa yang Onny masak.. Bila petang tanya Qoid puasa tak? Dia kata puasa..Haha..bolehlah..Kecik lagi pun.. Solat lagi penting..

Suka selfie tu perkara biasa. Macam-macam gaya ada.. Tp satu yang Ibu Ayah dok rimas..Kuat merajuk..Kalau main bola ngan kawan-kawan petang mmg kena buli sbb dia paling kecil..Orang gelecek dan dia tak dpt bola..Solution belikan bola dan suruh dia main ngan kawan tp pun kena buli..Mcm mana kan.. Pastu nak sentiasa no 1. takleh kalah atau dikalahkan..Seronoklah kawan-kawan buli lagi..

Bila kena buli, Ibu selalu ckp..Qoid kan anak lelaki..kena lawan balik..Kalau kawan tolak Qoid tolak balik..tp dia jawab.. Nti teacher marah..So..senang citer..dia setiakawan kuat..Janji org nak kawan ngan dia..Eh..cannot mcm tu.. Nti smpi sudah orang ingat awak senang kena buli. Ibu Ayah tgh build up confidence tu..Bagi keras sikit..

Kalau adik Qhalif buli pun nangis..ahaha..manja sgt ni..Tapi adik Qhalif mmg kasar lah..tarik rambut..pijak perut..tepuk muka..amik hanger pukul orang.. Nasiblah dapat abang mcm Qoid..Tak balas balik sbb dia sayang adik.. Kadang bila geram tu kenalah juga sedas..

Semoga terus sihat.. Jadi anak soleh..Pandai belajar.. Dah masuk buku 3 baca di sekolah. So janji Ibu nak belikan Lego baru..Insya Allah..Sebagai motivasi dan reward atas pencapaian dan kesungguhan dia..xoxo
Lynda Che Lah

No comments:

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~