Puasa 20 Jam..Tahun 2015 24 Jam..

Assalamualaikum u'olls..

Puasa 20 jam..erm..mampukah? Tp ada yang melalui tempoh puasa ini. Actually 2 malam lepas kalau tak silap, tgk satu rencana kat TV3 yang mana masyarakat Islam yang tinggal di Lingkaran Artik berpuasa selama 20 jam kerana matahari lambat terbenam..Dorang bersahur lebih kurang pukul 3.00 pagi dan berbuka lebih kurang pukul 11.30 mlm. Ok, sebelum tu..apa itu Lingkaran Artik? Mari belajar Geografi ;)
 
Ok..mengikut kefahaman, lingkaran ni antara 5 lingkaran bumi yang ada..Lingkaran ini mengenai Finland, Norway, Greenland, Rusia atau mana-mana negara yang terdekat.Tgk gambar dr Wikipedia ni ye..Negara-negara ini berdepan musim panas (tahun ini) yang menyebabkan matahari hanya tenggelam untuk tempoh 4 jam atau kurang.Mencabar betul puasa di sini..dalam tempoh lebih kurang 4 jam tu juga..perlu dilaksanakan solat maghrib, Isyak, terawih dan sebagainya yang mana kita mempunyai masa amat panjang utk melakukan semua..Dan dijangka pada tahun 2015 nanti, matahari tidak akan terbenam kerana Lingkaran Artik ini..Maknanya, masyarakat Islam ini akan menjalani ibadah puasa untuk tempoh 24 jam..Tetapi menurut pandangan kedua drpd Sheikh Yusuf Al-Qadrawi, umat Islam yang melalui tempoh ini boleh mengikuti waktu Makkah untuk soal berpuasa dan solat..Wallahuaklam..

So, takmo merungut..panaslah...penatlah..lapar lah..haus bagai sbb ada umat Islam yang perlu melalui tempoh sukar sepanjang Ramadhan..Kita kat sini patut bersyukur dgn segala kurnia yang ada..PARAM byk (mahal ok..band suda!), buffet Ramadhan (tahun ini tiada rancangan mau pergi dah..band juga!) dan cuaca yang tidak berapa panas jika dibanding dengan musim panas di Rusia..Lagipun, tujuan berpuasa adalah utk mengingati kesukaran umat Islam lain yang tidak ada makanan utk dimakan selain menahan lapar dan dahaga serta fadhilat lain..Insya Allah peringatan utk diri sendiri..xoxo


NolynQoid

Post a Comment

1 Comments

  1. Thanks for all of your work on this web page. I am looking forward to reading more of your posts in the future.

    ReplyDelete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~