Assalamualaikum u'olls..
Insya Allah, Sabtu ni kita akan bertemu semula dengan Ramadan Yang Penuh Barakah..Sgt seronok sbb tahun ni sy dpt sambut puasa di awal dan tamatkan di akhir (Insya Allah)..sbb tahun-tahun sebelum selalu menghadapi masalah kewanitaan di awal dan akhir puasa..hehe..rezeki masing-masing..
Ok, nak share amalan biasa kami sekeluarga menjelang Ramadan..Sabtu lepas kami buat majlis sambut Ramadan a.k.a Birthday Celebration untuk sy dan adik a.k.a Family Gathering...Rasanya dah lama tak jumpa semua kaum keluarga..Last berkumpul masa birthday Hisham November lepas klu tak silap..
 |
BBQ..Tepung Bungkus..Popia..Donut |
 |
Besday kek courtesy Azwan..Kek Coklat Sy dan Kek Ubi Mama |
 |
Sy dan Adik |
 |
Our family members |
 |
Man of da day |
 |
Dua budak senang hati sepanjang malam |
 |
Special of da nite was Daun Kaduk..Penangan Moksu Suzi lunch kat Kelantan Delights dan buat kami semua kecur liur tgk gambar upload kat FB..so..ni mmg Queen of da Nite..sbb sy je ulang berapa kali makan ni..
Ok..cara buat daun kaduk ni..sbb ada yang request :) :-
sosnya- bawang merah+lengkuas+halia diblend.pastu cair kat gula melaka dgn air..kemudian, satukan 2 bahan di atas api dan masak sehingga likat..lain-lain bahan..udang kering disangai..kacang tanah digoreng tanpa minyak..kulit limau, cili padi, bawang merah dan putih didadu.isi kelapa dipotong dadu dan goreng tanpa minyak.. |
 |
Letak semua dlm daun..lipat dan nyummy |
 |
Aktiviti membungkus daun kaduk dan pengemar utama di sebelah kanan..Tak tahu dah berapa kali Encik Ayah dok berulang ke situ.. |
 |
Orang last makan lepas penat jaga BBQ..dan yang penting paling byk makan.. |
Sgt best berkumpul ramai-ramai..gambar byk upload kat FB..Dah lama sgt kami tak makan sama-sama..Ada plan nak ke Kelantan Delights pulak..haha..bilakah..tgk kelapangan semua org..Thanx pada yang menaja makanan, menyediakan, memasak, membasuh pinggan dan periuk bagai, mengemas dan semuanya..Insya Allah, lepas puasa buat gathering sambut raya pulak..
Semoga Ramadan kali ini membawa keberkatan kepada kita semua..diberi kemudahan menambah amalan dan semoga terus-terusan menerima hidayahNya..Semoga kita juga mampu meneruskan ibadah puasa dengan sabar dan tawaduk..xoxo
P/s : Exam lagi di Bandar Tun Razak untuk 3 hari akan datang..Tahun exam..penat tapi ini rezeki..Klu sempat boleh update..Salam Ramadhan!
NolynQoid
5 Comments
::seronok bila berkumpul ramai2 kan...:) ::
ReplyDeletetulah sya...klu x bila lg ms mkn ramai2 mcm ms kecik2 dulu.hehe...ni je lah msnya..salam ramdhan sya
Deletebest aest.. sgt2.. lama x kumpul dgn sedara mcm ni
ReplyDeletedaun kaduk tue mcm best jer, kongsila resepi dkt sini, bahan apa yg digunakan
ReplyDeletesosnya- bawang merah+lengkuas+halia diblend.pastu cair kat gula melaka dgn air..kemudian, satukan 2 bahan di atas api dan masak sehingga likat..lain-lain bahan..udang kering disangai..kacang tanah digoreng tanpa minyak..kulit limau, cili padi, bawang merah dan putih didadu.isi kelapa dipotong dadu dan goreng tanpa minyak..should try Mrs Lurve..best!
ReplyDelete~Dah Baca Tak Mahu Komen?~