Perkongsian - Sambungan Tips Mendidik Anak

Assalamualaikum..
Sambungan dr entry ini 
 * Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)
Qoid sejak sekolah amatlah suka bercerita..dlm kereta..sebelum tidur..kena dgr wlupun kdg2 tak paham dia citer apa :p

* Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya. (peluk..cium dan pujuk kalau dorg rasa alone atau tertekan..)

* Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.

* Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain). Kami memang akan sambut birthday walaupun hanya dengan family members..

* Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.

* Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri.


* Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.

* Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

* Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,

* Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.

* Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.

* Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.


Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu Ayah lah yang mencorakkannya mereka..Kalau satu hari nanti anak berbuat salah..itu bukan salah dia tapi salah Ibu dan Ayah yang salah mendidik..Ini yang kami pegang dan amalkan..Semoga anak-anak kami menjadi anak-anak cemerlang..soleh dan solehah dalam menempuhi kehidupan..dan dipermudahkan segala laluan dan cabaran hidup..xoxo


Lynda Che Lah

Post a Comment

0 Comments