04 January 2018

Terdelete Entry Blog ~ Cara Nak Recover

Assalamualaikum...

Pernah tak korang terdelete entry blog? Yang dah post? Masa edit terdelete semua. Lepas tu tak boleh tekan undo? Ni lah yang jadi kat Lynda semalam. Entry tentang Qhalif yang Lynda dah share terdelete semua. Masa nak edit masukkan backlink pakai apps lepas tu tertekan apatah habis clear post tu. Try undo takde. T_T
Tinggal tajuk je. Entry clear. Lepas tu mengelabah tekan undo banyak kali tapi tak berhasil. Apa lagi terus Google la nak tahu boleh ke tak nak dapat balik entry tu. Takkan nak taip balik kan. Kalau taip pun memang takkan sama lah kan.


CARA NAK RECOVER
1. Masuk Google dan taip je tajuk entry tu. Ni terpakai kalau dah post ye. Kalau belum post takda record dalam Google dan mana-mana search engine. Lega bila tengok ada.

2. Lepas tu, kan ada anak panah kecil dekat <Translate This Page> tu. Korang click situ dan akan keluar perkataan cached. Click perkataan tu dan akan keluarlah post yang korang dah kongsi tu.

3. Bila dah keluar post tu secara keseluruhan, bolehlah copy paste balik dalam blogpost korang. Lepas tu pandai-pandailah edit balik masukkan gambar. Tiru je sebiji tapi pastikan korang tiru tu post korang tau. Jangan curi hasil kerja orang lain. 

Lega bila ada cara nak dapatkan balik entry tu tanpa perlu taip semula. Memang taklah kan nak taip balik. Kalau entry kerja memang kena taip balik. Tapi bila entry macam ni yang membabitkan kenangan mana boleh nak recall balik dan tulis benda sama kan. Mesti lain dari yang pertama ditulis.

Tapi janganlah terdelete lagi, rasa macam nak nangis. Takut juga nak pakai apps ni..hehe.. Tapi Lynda ada 1 apps yang best juga kalau setakat nak buat short entry melalui telefon. Sebab Lynda jenis nak taip entry kena guna PC atau laptop. Tak berapa suka guna apps di telefon. Tak puas rasa menaip di telefon. Nanti share apps tu ye. xoxo

Lynda Che Lah

15 comments:

  1. fuh nasibaik dpt blk entry terdelete tu kn...tq for sharing..mmg tk suka guna hp kalo nk taip entry blog sbb tk puas tp kalo sekadar short update ok la

    ReplyDelete
  2. alaa..kenapa la baru tauu pasal ni..hehehe

    ReplyDelete
  3. wah..terimaksih lynda. Tapi yang belum share post takboleh la kan?? takde rekod ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde dalam search engine Ina. So yang dah post je

      Delete
  4. HAnya yang biasa alami tau mcm mana panic-nya. Hahahah...
    Hati-hati lain kali ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan..kdg guna apps ni jari besar tertekan bukan-bukan..

      Delete
  5. Baru tahu pasal recover entry nie. Thank you kak lynda!

    ReplyDelete
  6. baru tahu boleh recover balik entry yang terdelete. nais info lynda. =)

    ReplyDelete
  7. fuh..nasib boleh recovered balik..thanks sharing

    ReplyDelete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Instagram