28 February 2018

Qhalif dan Lukisan

Assalamualaikum..

Qhalif suka melukis. Lumrah anak kecil kan. Dan lumrah anak lelaki mungkin. Sangat suka melukis. Mungkin juga dipengaruhi Qoid yang juga suka melukis. Jadi di rumah ni memang ada set mewarna yang besar sekali tu siap dengan set krayon, water colour dan kertas lukisan. Kami kena beli kertas lukisan yang banyak juga sebab boleh dikatakan setiap hari mereka melukis.
Lynda suka tengok Qhalif melukis. Mulut terkumat kamit dan menumpukan sepenuh perhatian. Dia akan mengambil masa melukis lukisan yang hanya dia tahu maksudnya. Hehe. Dan bagus sebenarnya, bagi anak bermain dengan warna dan mengenal warna. Dia juga akan menggunakan warna dari susunan pertama ke akhir dan lepas tu susun balik. Jadi semua warna ada. Bila tanya lukis apa, lukis rumahlah, lukis kereta keballah.
Lepas siap, mesti suruh ambil gambar dan semua lukisan dia akan disimpan. Penuhlah almari tu dengan lukisan dia. Ni sebahagian sahaja dari karya Qhalif. Nanti Lynda buatkan 1 album khas untuk letak semua lukisan ni. Dah besar nanti tengok balik tau dik..hehe.. 



Setakat ni sebagai Ibu Ayah, kami sokong je apa anak nak buat. Nak melukis, kita sediakan peralatan melukis. Nak masuk taekwondo, silakan. Selagi mampu diusahakan dan luang masa, kami akan luangkan masa dan atur jadual. So, hidup ada rutin. Biasakan anak dengan rutin. Sedikit sebanyak dia akan disiplin. Tengok TV dan main games pun ikut rutin. Jadi mereka tahu juga atur masa. Banyak lagi kesempatan dan pembelajaran nak didik anak. Kita yang mencorak mereka dengan warna yang mereka suka. Bimbing dan bantu. Insha Allah..xoxo

Lynda Che Lah

4 comments:

  1. wahhh, pandai mewarna dah, Qa'id IQ pun dah start menconteng....dinding...huaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi....conteng dinding is nature. Tak dapat elak..sila redha. hahaha

      Delete
  2. Bagusnya dia kemas balik semua lepas guna. Anak akak suka juga melukis tapi lepas tu dibiar merata..geram je😒

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia suka menyusun kak. So, memang dia akan kemas balik.. hehe

      Delete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Instagram