Wanita ~ Jaga Martabat dan Maruah

by - March 02, 2018

Assalamualaikum..
2 3 hari ni lelah dengan cerita wanita-wanita di Malaysia. Sebenarnya, Lynda takdelah ikut sangat perkembangan dunia artis Malaysia ni. Follow je IG yang menarik. Ada je tak follow even tak berapa kenal. Tapi bila lalu lalang status di timeline FB tu, kita tengok-tengoklah juga. Dasar tak uptodate..hehe. Dah berusia ni memang kurang tengok pasal artis. Tapi tahulah cerita kalau hangat tu.

Bermula dengan Elfira Loy. Pada Lynda, tiada jodoh. Walau apa alasannya pun, siapa yang benar atau salah, Allah telah tetapkan. Jodohnya setakat itu. Bukan sehingga ke alam perkahwinan dan pintu syurga. Bersebab kan. Jodohkan rahsia Allah. Semoga mereka move on dan beroleh hidup yang lebih baik. Better kan daripada berkahwin lepas tu porak peranda.
Tahniah diucapkan kepada Fazura dan Fattah Amin. Am not the fan. Tapi sejak dorang kahwin ni, suka follow dan tengok. Kan Allah dah kata, perkahwinan itu salah satu rezeki. Dan semoga mereka beroleh barakah dan rukun damai sehingga ke syurga abadi. Doakan yang baik-baik.
Lepas tu, Hajjah Neelofa. Ni sedih sikit. Sebab Lynda follow dia dan beli serta pakai tudung-tudung dia. Dulu tudung yang dia jual tu memang semua labuh dan boleh disesuaikan gaya. Tapi lama-lama, makin singkat pula. Konsep menutup aurat tu tak dipenuhi pula. Tapi tepuk dada tanya selera. Kita nak pakai tak. Lama dah tak beli tudung Naelofar tu sebab kebetulan pun harga agak mahal. Jadi kita pakailah tudung yang memenuhi syariat. Insha Allah, susah nak istiqomah. Tapi kena cuba dan cuba lagi. Bila dia start pakai turban pun, alahai. Sedih.
Dan bila dia buat marketing event tu pun sedih juga. Niat tu penting. Cuma, dia berada di tempat yang salah dan acara yang diatur juga salah. Cuma sayangnya, bak orang kata, terlajak kata boleh di undur, terlajak laku buruk padahnya. Semoga Hajjah Neelofa beroleh segala hidayah seperti mula-mula dulu.

Kes penceraian suami Izreen Azmida pun hangat juga. Lynda tak kenal pun Ude tu. Entah siapa. Izreen tu kenallah sebab dulu tengok juga dia berlakon. Simpati pada Intan. Tapi pengajaran kot untuk kita.

Sebagai wanita, jadilah seperti Intan yang taat pada suami dan tidak bercerita tentang suami. Redha dalam apa keadaan. Tapi jangan jadi seperti Intan yang hanya bergantung harap pada orang lain dan suami. Sebagai wanita, isteri dan ibu, sedikit sebanyak kena tahu berdikari. Bukan sebab nak jadi lebih berkuasa daripada suami. Sebagai persediaan. Kita tidak tahu rahsia Allah yang paling besar iaitu Jodoh, Ajal dan Maut. Segalanya boleh berlaku dalam sekelip mata. Jika tidak bercerai hidup, mungkin bercerai mati. Di usia muda. Ada kawan-kawan yang lalui begitu. Tapi jika tidak biasa menguruskan hidup sendiri memang payah. Dan Intan perlu dapatkan hak daripada bekas suami untuk diri dan anak-anak. Jangan mengalah.
Yang bercakap dan marah pada Izreen, ada yang masih belum berkahwin tu, ingat-ingatlah. Jodoh kan rahsia Allah. Tiada wanita yang ingin musnahkan wanita lain. Tiada wanita yang mahu bina bahagia atas penderitaan orang lain. Tidak menyebelahi Izreen, Tapi bak kata Encik Hubby, jangan sibuk urusan rumahtangga orang lain. Haha.. ni kena setepek semalam sebab kita luah perasaan kat dia. Hanya, Ude, Izreen dan Intan mengetahui segala cerita di sebaliknya. Setiap yang jadi ada hikmah. Kan Allah uji setanding dengan keupayaan kita.

Nak kongsi dan tulis juga. Pandangan peribadi. Sesak nafas juga dunia sosial ni dipenuhi cerita macam ni. Tapi sebagai wanita, jagalah martabat kita. Sebab Allah dan tempatkan wanita ini di tempat yang tinggi dan mulia. Malah pilihlah mana-mana pintu syurga untuk masuk jika wanita itu menjaga solat 5 waktunya, berpuasa di bulan Ramadan, menjaga kemaluannya (menjauhi perkara menjurus kepada zina dan zina) dan taat kepada suaminya. Hebatnya wanita ini. Tapi kenalah jaga kan. Semoga kita wanita terpelihara. Allah mudahkan jalan hidayah.. dan beroleh kesenangan..Peringatan juga untuk diri..xoxo

Gambar : Sumber Google
Lynda Che Lah

You May Also Like

1 Perkongsian

  1. betul lah tu
    tak kira wanita mahu pun lelaki
    masing2 kena jaga akhlak dan martabat untuk elak kan fitnah dan perkara buruk dari dekat dengan diri
    :)

    ReplyDelete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Instagram