Mangsa Buli Siber ~ Sulli.. Depresi Membunuh!

Assalamualaikum..
Tular sekarang ni, seorang bintang K-Pop meninggal kerana depresi. Sulli bekas anggota F(x). Lynda takdelah minat K-Pop pun. Tapi tengok je Running Man. Sulli ni pernahlah ada dalam siri Running Man. Nampak happy go lucky. Terbaru katanya berlakon Hotel De Luna. Ni pun tak tengok. Tapi Qoid tengok ye. Hehe...

Mengikut laporan, dia bunuh diri sebabkan depresi. Dia pernah inform pengurus dia, dia penat tapi takde siapa kisah. Dan dia juga pernah cakap, dia berpura-pura happy tapi sebenarnya dia stress. Dan nak jadi lagi buruk, mangsa buli siber.
BULI SIBER
Korang faham kan buli siber. Maksudnya, komen-komen yang membuli secara langsung atau tak langsung. Komen kat FB atau IG orang dengan niat mengecam atau membuli. Puas hati tengok orang sakit hati. Lumrah jadi orang terkenal atau dikenali. Dorang ni akan up aktiviti kat media sosial. Setiap apa yang dorang buat orang nak tahu dan tengok. Tapi ada segelintir kumpulan manusia yang suka nak komen negatif atau komen yang menyakitkan hati. Macam kes Sulli ni katanya, dia dilihat berada di sebuah hospital sebab mengandung atau gugurkan kandungan. Padahal, dia cuba dapatkan rawatan lain.
Bila ditularkan, lepas tu disokong dengan komen-komen negatif dan menyakitkan hati, akibat adalah kepada orang itu sendiri. Dia murung, sedih. Kalau cerita kat orang pula, kata nak cari perhatian dan sebagainya. Akhirnya, pendam rasa sorang-sorang sebab tak tahu nak share dengan siapa.

DEPRESI MEMBUNUH
Ada juga yang DM Lynda sebab dorang kadang tak tahu nak cerita kat siapa. Keluarga pun kadang tak percaya kan dorang. Atau keluarga ingat benda tu biasa je. Kebanyakan yang DM stress di pejabat dan persekitaran dorang. Mungkin, dorang ni nak share je dengan orang. Tak kira kenal ke tak. Dan yang Lynda buat adalah, minta mereka cuba berbincang dengan orang yang paling rapat, just share! Cerita je. Dan jangan simpan atau pendam. Sekurang-kurangnya tak dapat diselesaikan masalah tu, kita dah luahkan dan share. Depresi bukan sekadar membunuh nyawa tapi bunuh semangat juga.


ABAIKAN MANUSIA NEGATIF
Bukan semua orang suka kita. Kita tak boleh paksa orang suka kita dan faham kita. Jadi, jalan terbaik, abaikan pendapat negatif orang. Kawan yang baik, dia akan sentiasa support kita. Kalau dia tak boleh support pun, dia akan diamkan diri supaya tak menyakiti. Prinsip Lynda mudah, orang tak bagi kita duit pun klu kita susah. Dorang hanya tahu komen dan terus komen. Padahal, dorang tak tahu pun kedudukan dan situasi sebenar kita. Jadi, hidup dengan positif dan sentiasa bersyukur.

SAYANG DIRI SENDIRI
Ini juga yang banyak Lynda share dengan orang yang DM. Tolong! Sayang diri korang! Sebab kalau korang tak happy, sakit macam mana korang nak teruskan hidup atau aktiviti. Ibu-ibu yang stress, kalau korang sedih atau sakit, siapa nak jaga anak korang atau uruskan rumah. Jadi, dalam hal hati dan perasaan ni, pentingkan diri sendiri. Kalau perlu ambil tempoh bertenang, inform husband atau keluarga. Perlukan masa manjakan diri atau buang stress. Ini penting sgt. Lepas kita mampu sayang diri kita, Insha Allah, kita mampu apa sahaja lepas tu.

DUIT BUKAN SEGALANYA WALAUPUN SEGALANYA PERLUKAN DUIT
Pernah dengarkan? Ye, bila kaya, banyak duit. Bebas ke sana sini tapi keseorangan. Best ke? Takkan? Keseorangan di sini maksudnya, tiada siapa sudi mendengar. Duit banyak tak boleh beli bahagia. Jadi, bersederhana dalam setiap perkara. Simpan duit untuk masa akan datang. Bekerja dengan ikhlas dan seronok. Kalau stress, cari kawan atau husband yang boleh share. Zaman ni semua perlu pakai duit. So, earn and spend wisely. Share benda best di media sosial. Jangan buka ruang untuk dikecam. Sebab manusia begitu takkan pernah lelah. So, kita doakan semoga dorang berubah.

Jangan ambil jalan mudah macam bunuh diri etc ni. Kita ada kumpulan kaunseling untuk membantu, kita ada seseorang yang nak mendengar. Walaupun orang luar. Dan yang mendengar, tolong respon dengan logik dan prihatin. Kerana respon kita mungkin menyelamatkan seseorang. Duduk dalam circle positive. Doa baik-baik untuk semua orang dan lupakan perkara tak best. Insha Allah. xoxo

Lynda Che Lah
Bukan kaunselor tapi sudi mendengar


Post a Comment

2 Comments

  1. Banyak dgr artis tak kira korea atau hollywood meninggal disebabkan tekanan. Memang terkejut jugak bila dpt tahu sulli fx nie gantung diri,

    ReplyDelete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~